Aeroklub „Karlovac”

Aeroklub „Karlovac” jedna je od najstarijih sportskih udruga koja bez prekida aktivno radi od 1927. godine do danas.

Aeroklub je osnovan 17. prosinca 1927. godine pod imenom Zrakoplovno društvo „Naša krila”.

Osnivači kluba su bili uglednici grada Karlovca toga vremena. Potkraj 1934. godine, pokrenuto je osnivanje modelarske sekcije, koja do današnjih dana aktivno radi. Zrakoplovno društvo u Karlovcu 1949. godine mijenja ime u Aeroklub „Karlovac”, a to je ime zadržano do današnjih dana.

Aktivnosti kluba kroz tako dugi niz godina bilo je mnogo. Organizirani su aeromitinzi, tečajevi modelarstva, tečajevi padobranstva i tečajevi jedriličarstva. Organizirana su mnoga natjecanja.

Kroz ovih osamdeset godina postojanja kluba prošlo je stotine članova. Mijenjala su se vodstva kluba, kojima možemo zahvaliti da naš klub i sada postoji. Sve uspjehe članova kroz protekle godine teško je nabrojati, ali su ti uspjesi zaslužni da smo i danas jedan od najboljih klubova u Hrvatskoj u zrakoplovnom modelarstvu.

Osnovne sekcije kojima se momentalno bavimo u klubu su zrakoplovno modelarstvo i motorno zmajarstvo. Aeroklub „Karlovac” ima sjedište na adresi M. Vrhovca 15, Grabrik, Karlovac. Ima četrdesetak članova u dobi od 12 do 70 godina. Predsjednik kluba je Mladen Horvatin, tajnik Nenad Banjac, a sekciju motorno zmajarstvo vodi Goran Butković.

Motorno zmajarstvo je u razvoju i razvija se koliko to omogućava razvoj te grane u Republici Hrvatskoj. Na sportskom planu, članovi modelarske sekcije kluba sudjeluju svake godine na dvadeset pet natjecanja domaćeg ili međunarodnog karaktera u pet različitih modelarskih kategorija priznatih prema međunarodnoj organizaciji FAI.

Puna pažnja posvećuje se radu s mladima. U osnovi rad s mladima bazira se na suradnji s osnovnim školama u kojima se organiziraju modelarski tečajevi, a nakon toga najdarovitiji i zainteresirani prelaze u klub gdje se usavršavaju natječu uz stručnu pomoć svih članova. Već godinama članovi kluba čine osnovu reprezentacije Republike Hrvatske u kategorijama Fl-A Fl-B, te svoja znanja prenose na mlade.

kontakt osoba: Mladen Horvatin
tel: 098 537 208
mail: horvatin.mladen@gmail.com