Autoklub “Karlovac”

Autoklub “Karlovac” Karlovac nastavlja djelovanje kao pravni slijednik Auto moto društva Karlovac utemeljenog 06.12.1948. god. Radi ostvarivanja ciljeva i zadovoljavanja interesa i potreba članova Autoklub „Karlovac” neposredno pruža pomoć motoriziranim vozačima u cijeloj Karlovačkoj županiji, a u turističkoj sezoni u cijeloj Republici Hrvatskoj pa i izvan granica.

Ciljevi Autokluba su praćenje. poticanje i ostvarivanje zaštite Interesa vozača u cestovnom prometu i motoriziranom turizmu, a naročito preventiva u prometu za najmlađe uzraste predškolske i školske dobi. Udruga broji 3.388 članova i redovno se radi na upisu u kategorije; osnovni čIan, član automobilist, motociklist, obiteljski član ili član pravna osoba, te član sa tjelesnom invalidnošću.

U okviru udruge radi Autoškola koja, od 1972. obavlja osposobljavanje kandidata za vozače motornih vozila M, A1, A, B, C, C+E, kategorije. U tehničkom sektoru za sve članove i ostale vozače motornih vozila organizira se i provodi prijevoz oštećenih i neispravnih vozila, popravak vozila u radionici, testiranje rada motora i svjetala i montaža guma.

Osim toga izdaju se Međunarodne vozačke dozvole, Dozvole za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu, kao i prikuplja nje i čuvanje vozila pod carinskim nadzorom. MOTOŠPORT je natjecateljska aktivnost u kojoj članovi sudjeluju u natjecanju u motocrossu i supercrossu za prvenstvo Hrvatske.

Veliku ulogu u radu kluba obuhvaća PROMETNA PREVENTIVA koja se sastoji od:
▪ „Sigurno u prometu” koja obuhvaća učenike 10-12 godina, a cilj i svrha je priprema i održavanja natjecanja kroz odgoj i osposobljavanje učenika osnovnih škola za sigurno kretanje u cestovnom prometu kao pješaka i vozača bicikla.

▪ „Defanzivna vožnja, prometna kultura i poznavanje prometnih pravila” za učenike završnih razreda srednjih škola (u suradnji s Karlovačkom županijom; Savjetom za sigurnost prometa Karlovačke županije)

▪ „Sigurno i vješto u prometu” za učenike predškolske i školske dobi, vožnja biciklima rolama, romobilima: poruka djeci, roditeljima i vozačima o sigurnom kretanju u prometu na cesti. Akcija za djecu u dobi od 3 do 8 godina i njihovim roditeljima. – „Djeca prijatelji u prometu” (u suradnji s PU Karlovačkom). Početak školske godine na ceste nam vraća mnoštvo djece, od kojih znatan broj tek kreće u školu. Njihovo neiskustvo i nestašnost dovodi ih u rizičnu skupinu sudionika u prometu. Aktivnošću se daju savjeti roditeljima, vozačima i djeci o ponašanju u prometu.

• „Dan bez automobila” (u suradnji s Gradskim poglavarstvom). Cilj ove akcije je smanjiti korištenje automobila u svakodnevnom kretanju građana, vraćajući u središte grada pješake, bicikliste i javni prijevoz. Jednodnevno druženje građana uz potenciranje pješačenja, rolanja, vožnje bicikla, ali i boravka na svježem zraku. – „Učinimo ceste sigurnima” „Make road safe” međunarodna akcija kojoj je svrha podizanje svijesti javnosti o globalnoj epidemiji uzrokovanoj prometnim nesrećama u kojima svaki dan u svijetu gine najmanje 3000 ljudi, a od toga 500 djece.

• „Učinimo ceste zelenima” „Make road green” međunarodna akcija u cilju smanjenja štetnog djelovanja automobila na okoliš. Edukacija naših građana kako smanjiti potrošnju goriva i količinu CO2.

▪ Kontrola vozila koja se provodi u radionici autokluba gdje svi članovi imaju pravo na jedan besplatni pregled podešenosti svjetala, kočnica, stanja baterije, rashladne tekućine motora, stanja guma, metlica brisača i ostalog.

Predsjednik: Zvonimir Pozderac; tajnik: Juraj Palajsa, Karlovac, Gažanski trg 1,
Kontakt osobe : Juraj Palajsa, tajnik, tel 047 613 — 143; 098 365 787
Dobrivoj Kovačević, voditelj autoškole i prometne preventive te1.047 612 959; 099 211 4000
Radno vrijeme ureda članstva: pon — pet 07,30 — 15,00 sati; sub 08,00 — 12,00 sati
e-mail: ak-karlovac@hak.hr