Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS – stanica Ogulin)

HGSS—stanica Ogulin djeluje kao samostalna udruga. a osnovana je 16. ožujka 1964. godine, kada je komisija GSS — a Hrvatske imenovala Matiju Mlinca za pročelnika stanice Ogulin. Te godine organiziran je seminar na Kleku na kojem su sudjelovali : Ivica Ceranić, Miloš Kotur, M. Milovanović i M. Radovanović.

Sljedeće 1965. godine održan je tečaj na Sljemenu, a na njemu prisustvuju : Ivica Ceranić, Ivica Blašković, Miloš Radovanović, Mate Vučić te Vladimir Vujnović. Stjecajem okolnosti u Ogulin dolazi raditi doktor Radovan Šignjar te on, kao član GSS-a stanice Zagreb, preuzima od Matije Mlinca, funkciju pročelnika stanice Ogulin. Godine 1965. doktor Šignjar odlazi iz Ogulina, a budući da je Ivica Ceranić u meduvremenu položio za spašavatelja, on preuzima dužnost pročelnika stanice i obnaša je do 1980. godine.

Poslije njega na mjesto pročelnika dolazi Ivica Blašković, sve do 1990. Zatim na mjesto pročelnika dolaze: Dragan Špehar, Zlatko Boban, Mkaden Porubić, Brunoslav Grdić, da bi danas tu funkciju obnašao Branimir Vučković, a na mjestu tajnika je Danko Salopek. Danas stanica broji 45 članova.

Članovi stanice aktivno sudjeluju na osiguranju skijališta Bjelolasica, i na boravku izletnika i drugih, na stijenama Kleka i Nacionalnog parka Paklenica. Tijekom ljetne sezone letači spašavatelji sudjeluju na helikopterskom dežurstvu u Divuljama. U dugogodišnjem radu, članovi Stanice su sudjelovali u nizu akcija spašavanja na spomenutim lokacijama.

Uz to, organiziraju i uspone na Mont Blanc, Mont Blanc du Tacul, Materhorn i 2008. godine sudjeluju u ekspediciji na Himalaju ( Annapurnu II ) te na visokim stijenama u Africi koju organizira Sporski penjački klub Ogulin i HGSS — stanica Ogulin. Stanica je za svoj rad dobila Plaketu Ministarstva unutarnjih poslova (za akciju spašavanja unesrećenog policajca na Kleku u zimskim uvjetima), plaketu Zajednica športskih udruga grada Ogulina, županijsko priznanje za rad u 2007. godini što daje poticaj i izraz je zahvalnosti i poštovanja, kao i podstrek za sve što ćemo činiti slijedećih godina.

kontakt: dežurni tel: 091 721 0003