Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS – stanica Karlovac)

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) dobrovoljna je i neprofitna humanitarna služba javnog karaktera. Specijalizirana je za spašavanje na planinama, stijenama, speleološkim objektima i drugim nepristupačnim mjestima, kada pri spašavanju treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti opremu za spašavanje u planinama. HGSS je osnovana 1950. godine.

Članica je Međunarodne udruge gorskih spasilačkih službi IKAR – CISA. Rad Hrvatske gorske službe spašavanja definiran je Zakonom o zaštiti i spašavanju te Zakonom o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja kojeg je Hrvatski Sabor donio 30.06.2006. godine. HGSS Stanica Karlovac je osnovana 19.06.1980_ godine i članica je Hrvatskog planinarskog saveza i Zajednice tehničke kulture Grada Karlovca i Karlovačke županije, a broji 22 člana od kojih 14 spašavatelja, pet pripravnika i tri suradnika.

Pojedini članovi stanice su usko specijalizirani za pojedine aktivnosti pa tako HGSS Stanica Karlovac u svom članstvu ima četiri letača spašavatelja, dva liječnika, pet ronioca, po jednog instruktora HGSS-a, ITLS-a, alpinizma te međunarodnog instruktora za obuku potražnih pasa. Članstvo stanice je redovito uključeno u dežurstva na području cijele Hrvatske, pa su timovi naših spašavatelja i liječnika tijekom ljeta sudjelovali u helikopterskom dežurstvu i dežurstvu u Nacionalnom parku Paklenica, gdje su zbog velikog broja posjetitelja česte intervencije HGSS-a.

Pored navedenog članstva, HGSS Stanica Karlovac raspolaže s pet licenciranih potražnih pasa, što je trenutno najviše unutar HGSS-a. Samim time stanica je često uključena u potražne akcije na području cijele Hrvatske, a do sad su odradili i dvije međunarodne akcije. Jedna akcija bila je na području federacije Bosne i Hercegovine, a druga u Makedoniji.

U oba slučaja angažman je zatražio MUP Republike Hrvatske. Potražni timovi HGSS Stanice Karlovac do sada su imali dosta uspješno odrađenih potražnih akcija.

kontakt web: www.gss.hr, dežurni mobitel: 091 721 00 05