Kinoklub Karlovac

U lipnju 1999. nekolicina entuzijasta vodena profesorom hrvatskog jezika Damirom Jelićem osnovala je unutar Gimnazije Karlovac školsku sekciju pod nazivom Videodružina Gimnazije Karlovac.

Povod okupljanja jest bio film, no pravi motivi su bili potpuno drugačiji. Kroz gledanje, komentiranje i stvaranje filmskih djela mladi ljudi su se počeli družiti ili kreativno provoditi svoje slobodno vrijeme. Skoro tri godine kasnije, kada su ti isti mladi entuzijasti postali maturanti, krenulo se u osnivanje formalno pravne udruge, odnosno Kinokluba Karlovac. Kako Videodružina nema pravni status, već je gimnazijska sekcija, budući studenti odlučili su se na osnivanje udruge koja bi „izlazećim” srednjoškolskim generacijama omogućila nastavak bavljenja filmom.

Ciljevi rada Kinokluba Karlovac su trostruki i navedeni su hijerarhijski prema prioritetima: indirektna borba protiv poroka radnom aktivacijom u školskom okruženju, učenje komunikacijskih normi u kontekstu ekipnoga rada na projektima i spajanje umjetnički i tehnički motiviranih učenika pri stvaranju, gledanju i učenju filma. Svojevrsni smisao i strategija djelovanja udruge osmišljeni su najvećim dijelom idejama samih učenika — članova, pri čemu se uloga voditelja svodi na pomoć pri njihovom formuliranju.

Stoga se misija Kinokluba temelji na trostrukom stremljenju: pružanju obiteljske atmosfere („osjećamo se kao doma”), stvaranju ekipnog ozračja koje razbija negativnu opterećenost u grupi i izvan nje („konkurencija ne postoji”) i promoviranju strpljivog rada („razvoj filma prati mirno djelovanje – razvoj djeteta do rođenja”). U istom duhu otvorenosti i prepoznatijivosti grupe iskristalizirala se vizija – stvaranje grupne kohezije („cijela grupa diše jednim plućima”) i integracija svih članova u grupu („ja sam samo jedna karika u lancu”). Danas je Videodružina jedna skupina unutar Kinokluba, koji je na dobro utabanim stazama samo nastavio nizati uspjehe — brojne hrvatske i međunarodne nagrade, priznanja istaknutim članovima… Pokretanje vlastitog festivala — Filmske revije mladeži (nacionalni) i Four River Film Festivala (međunarodni), i to baš festivala srednjoškolaca, nekako se nametnulo samo po sebi: širenje filmske kulture i pomicanje njenih granica ne samo s Gimnazije, Karlovca, županije već i sa cijele Hrvatske.

U 2013. godini članovi Kinokluba završili su 11 filmskih uradaka (ne računajući one uratke koji su završeni kroz nekoliko ciklusa radionica) te je još 7 filmskih uradaka u različitim fazama produkcije. Kalendarska godina u Kinoklubu počinje radom u sklopu Tečaja filmske umjetnosti, odnosno razvoja filma proizašlog iz edukativnog programa za najnovije članove Kluba. Osim održavanja Tečaja, godina je započela i radom u odvojenom projektu Kino Apolo, u suradnji sa poduzećem Tabopromocija d.o.o. i Gradom Karlovcem. Svoje radove, kako u službenoj natjecateljskoj kategoriji, tako i u okviru posebnih programa predstavljajući Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival, Kinoklubaši su osobno predstavili na Festivalu dokumentarnog rock filma DORF (Vinkovci), Fresh Film Festivalu (Limerick, Irska), Međunarodnom festivalu animiranog filma VAFI (Varaždin), Timeline Film Festivalu (Carate Brianza, Italija), Nordic Youth Film Festivalu (Tromsø, Norveška), Međunarodnom festivalu Kratka forma (Gornji Milanovac, Srbija), Dubrovnik Film Festivalu, Media Literacy Awardu (Beč, Austrija), Jugendmedien Festival / REC Festivalu (Berlin, Njemačka), Cameri Zizanio i Olympia Film Festivalu (Pyrgos, Grčka). Važno je istaknuti da je igrani film Gledam dalje gimnazijalca Tomislava Kralja osvojio 2. nagradu žirija za najbolji igrani film u vrlo jakoj konkurenciji Camere Zizanio u Grčkoj. Filmovi Kinokluba i karlovački Four River Film Festival predstavljeni su i u Walesu u okviru Scala Youth Film Festivala i na Reviji amaterskog filma u Zagrebu u studenom.

Od ožujka 2013., započeo je odvojeni projekt, ciklus radionica koje se održavaju sa osnovnim školama (radionice igranog i animiranog filma sa OŠ Dubovac, OŠ Grabrik i OŠ Dragojla Jarnević) te novi, pilot projekt Kinokluba Karlovac – Nastava medijske kulture u Mikrokinu u kojemu je sudjelovalo preko 600 učenika s područja Karlovca.

Sa Savjetom mladih Karlovačke županije obilježen je Europski tjedan. Kinoklub je u 5 dana održao projekcije europskih filmova u Vojniću, Ogulinu, Kamanju, Dugoj Resi te Karlovcu. Obilježen je i Dječji tjedan u organizaciji Grada Karlovca i Društva naša djeca Karlovac, kada je Kinoklub napravio video uradak kao presjek događanja te su članovi Kinokluba održali i radionicu animacije, projekcije filmova i radionicu scenarija.

Riječno kino 2013. trajalo je čak šest vikenda, kada je 13 filmskih projekcija, 3 kazališne predstave, 4 nastupa karlovačkih bendova, te je različite radionice i popratne sadržaje posjetilo čak 10.000 ljudi.

Četvero članova Kinokluba pohađalo je Školu medijske kulture u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a radionice su članovi Kinokluba držali u sklopu festivala u Irskoj i Grčkoj, Male škole hrvatskog jezika i kulture u Novom Vinodolskom, Jailhouse festivala u Lepoglavi,

U rujnu su održani 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival, sa 150 gostiju i preko 4.800 posjetitelja, a prikazani su filmovi iz 30 zemalja, sa 5 kontinenata. U okviru Revije i Festivala održan je i Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih, koji je rezultirao pokretanjem Europske filmske mreže mladih (Youth Cinema Network – YCN) koja koordinira suradnju između pojedinih festivala.

Zadnji vikend rujna Kinoklub je sudjelovao i u Sajmu udruga Grada Karlovca i festivalu kreativnosti mladih Mladi za jesen u Gradu. U listopadu je Kinoklub Karlovac započeo još jedan kino program tijekom 2013. godine – Karlovački filmski CROgram – u dva i pol mjeseca trajanja programa, odnosno šest vikenda, filmove je u Zorin Domu pogledalo nešto manje od 3000 ljudi.

Članovi Kinokluba su sudjelovali i u projektu Eventour u Nizozemskoj, u organizaciji manifestacije “Roots in the Woods” te na Seminaru svjetske mreže mladih lidera i poduzetnika u Finskoj. Tijekom godine, ostvarene su različite suradnje sa Gradskim muzejom Karlovac, F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac, Udrugom za zaštitu potrošača Korana, Foto danima mladih, udrugom Zvono uz Kupu, Karlovačkom pivovarom te je tijekom cijele godine Kinoklub uključen u aktivnosti udruženja udruga KAoperativa.
Predsjednica je Sanja Zanki. Udruga broji 130 članova koji se okupljaju u prostorijama Gimnazije Karlovac.

kontakt: Gimnazija Karlovac,

Rakovac 4, 47000 Karlovac,

Ksenija Sanković, 099 2030 503

e-mail: ksenija.sankovic@gmail.com