Klub za podvodne aktivnosti „Karlovac”

Klub za podvodne aktivnosti „Karlovac” prvi je i najstariji klub za podvodne aktivnosti u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, a neprekidno djeluje već više od 30 godina.

Osnivačka skupština održana je 27. travnja 1978. Iste godine na poticaj Ante Maslova – Tonći, Marijana Pribudiča – Činke, Davora Županca, Miroslava Benzona kojima se pridružuje Krunoslav Belobrajdić (koji sređuje kompletnu papirologiju oko registracije), Vladimir Linardić, Dubravko Kiš, Zdravko Zavišič, Branko Car i Biserka Tomaševič.

Prvi predsjednik postaje Sreten Škoro kojeg nakon vrlo kratkog vremena zamjenjuje ing. Ivan Tudić. Od samog osnutka djelatnost kluba je razvijanje i popularizacija ronjenja, ronilačkih športova, sudjelovanje pri biološkim, geološkim, arheološkim i povijesnim istraživanjima, pružanje pomoći gospodarstvenim organizacijama pri rješavanju njihovih problema pod vodom, pružanja pomoći kod spašavanja. Osobito se pokazala dobra suradnja sa Javnom vatrogasnom postrojbom grada Karlovca, Civilnom zaštitom, službom za spašavanje 112, Gorskom službom spašavanja-stanica Karlovac, Interventnom jedinicom policije-PU Karlovačke, i Hrvatskom vojskom.

Poseban naglasak dat je na očuvanju voda i mora zašto su klub i pojedinci primili mnoga priznanja i zahvalnice i najvišeg državnog ranga, što klub za podvodne aktivnosti „Karlovac” svrstava medu najnagrađivanije klubove u Hrvatskoj. U klubu djeluje sekcija za podvodno fotografiranje i snimanje. Klub ima uredno registriranu školu ronjenja pri Ministarstvu prosvjete i športa, a vodi je instruktor ronjenja 12 Marin Fajs koji posjeduje certifikate za sve ronilačke kategorije i ronilačke specijalnosti, te Ivan Mrljak-mladi instruktor 11. Dr. Amirudin Talakić licencirani je liječnik sa završenim tečajem podvodne hiperbarične medicine. KPA „Karlovac” 1998. godine organizira svoj prvi plivački maraton na rijeci Kupi dužine 3.000 m u dvije discipline, a kasnije i za najmlađe uzraste dužine 500 m. Oba maratona boduju se za kup Hrvalske.

Tijekom godine najmanje dva puta sudjelujemo u vježbama spašavanja na vodi sa Civilnom zaštitom, službom 112, javnom vatrogasnom postrojbom, MUP-om, Gorskom službom spašavanja te žurnom službom hitne medicinske pomoć, gdje je naš doprinos ocijenjen kao vrlo profesionalan, jer osim kvalitetnih kadrova posjedujemo kompresore za komprimirani zrak, gumene i aluminijske čamce, pente, pojaseve za spašavanje, pribor za reanimaciju kisikom te svu ostalu potrebitu opremu za najteže uvjete. U klubu se kroz čitavu godinu provode stažna ronjenja pa i u zimskom periodu (za više kategorije). članovi se obučavaju i osposobljavaju za sve kategorije i specijalnosti, a surađujemo gotovo sa svim klubovima u Hrvatskoj čiji program rada obuhvaća takvu djelatnost.

Gotovo svi članovi kluba bili su uključeni kao dragovoljci u domovinski rat od samih početaka, a život je nažalost herojskom smrću izgubio istaknuti član kluba Dražen Galetić-Stažo. Predsjednik KPA je Amirudin Talakić, tajnik Božidar Fajs. Trenutno klub broji 41 aktivna člana.
Kontakt: V. Mačeka 48, Karlovac

mob: 098 957 0348,

uredovan dan je srijeda od 18-20 sati.