Klub za podvodne aktivnosti „Vodomar» Duga Resa

Osnivačka skupština Kluba za podvodne aktivnosti „Vodomar» Duga Resa održana je 30. ožujka 1996. godine.

Kolektiv koji ga sačinjava za zadaću si je uzeo ekološko djelovanje kako u samom gradu, tako i u čitavoj Karlovačkoj županiji. Obzirom da je prerastao 11 jedan od najrespektabilnijih ronilačkih klubova županije, nametnuo se kao nositelj „Karlovačkog ronilačkog saveza”.

Svoju aktivnost već više od desetljeća dokazuje prisustvovanjem i marljivim zalaganjem, na domaćim i međunarodnim ekološkim akcijama.

Od športskih manifestacija članovi kluba sudjelovali su u takmičenjima u podvodnoj orijentaciji, podvodnim vještinama, podvodnoj fotografiji, a 3 člana službeni su suci natjecanja u podvodnoj orijentaciji. Klub je napravio korak naprijed oformivši sekciju za podvodnu fotografiju, čijim djelovanjem se ozbiljno namjerava posvetiti ovoj grani natjecateljskog dijela podvodnog sporta.

Velika sredstva uložena su u kupnju digitalnog fotoaparata, podvodnog kućišta te podvodne rasvjete koja omogućuje da zagonetno sivilo morskih dubina pokaže ljepotu i svu raskoš boja kojima raspolaže.

Članovi kluba pod vodstvom Ivana Butorca osmislili su projekt „Ekološke patrole” kojime su počeli nadgledati čitav tok, regionalnog parka rijeke Mrežnice (64 km). Ulaganjem u gumeni čamac za divlje vode (marke Colorado) niti jedna od sedrenih barijera (Mrežnica broji 93 slapa, najveći 12m) više nije prepreka. Tim pothvatom udaren je temelj prevencije očuvanja prirodnih ljepota jedne od najljepših rijeka južnog dijela Europe. Danas u klubu djeluje blizu 40 aktivnih pojedinaca, a njihov broj je u porastu zbog učestalog organiziranja tečajeva za ronioce početnike i napredne ronioce.

Ne smijemo zanemariti da klub uz instruktora (Ivica Samovojska, SSI) ima zavidno veliki broj visoko obrazovanih ljudi koji svojim znanjem i iskustvom pridonose i potpomažu raznim stručnim radovima vezanim za ekosustav i bogati biotop rijeke Mrežnice. Budući planovi usmjereni su i nadalje ka ekološkom djelovanju, suradnji sa Zajednicom tehničke kulture, promociji ovog sporta, edukaciji mladih te prvenstveno pojačavanju natjecateljskog dijela aktivnosti u svrhu promocije kluba, grada i županije.

Činjenice vezane za 2013 godinu:
– Klub podvodnih aktivnosti Vodomar Duga Resa u 2013. godini sačinjavalo je 40 aktivnih članova
– Napravljeno je 104 organizirana grupna ronjenja kojeg sačinjava preko 400 individualnih urona
– Ronjeno je izvan granica Republike Hrvatske, Europske Unije te kontinenta Europe
– Ostvarene su iznimne suradnje sa klubovima iz susjednih država
– Odrađena su 19 zasebna ronilačka tečaja raznih kategorija
– Kupljen je još jedan Colorado čamac te nadopunjena ronilačka oprema i opće inventar
– Organiziran 2 po redu četverodnevni Kontinentalni Ronilački Kamp – Mission Nostra – Aqua pro Vite Diving Camp 2013.
– Sudjelovali na Festivalu Ekstremnih sportova „EXTREME FEST“
– Odrađeno 17 spustova colorado čamcima za divlje vode u svrhu Eko Patrole zasebnog Projekta koji obuhvaća tok Mrežnice od Primišlja do ušće sa Koranom (cca 50 km)
– Organiziran Tečaj prve pomoći u suradnji sa Gradskim Crvenim Križom

Adresa kluba: Park dr. Franje Tuđmana br. 2, pp1, 47250 Duga Resa
kontakt: tel 095 801 24 76 (tajnik)

e-mail: kpa.vodomar@gmail.com

Sastanci kluba održavaju se svakog četvrtka u 20:00h u prostorijama