Radioklub “Duga Resa”

Radioamaterizam je hobi koji okuplja ljude zainteresirane za bavljenje radijskom tehnikom i komunikacijama sa drugim ljudima širom svijeta.

Radioklub „Duga Resa” — 9A10EP, osnovan je 12. ožujka 1972. godine na inicijativu nekoliko zaljubljenika u radiotehniku, te kao takav radi još i danas. Tijekom godina Radio klub je mijenjao sjedište, a danas se prostorije kluba nalaze na adresi Jozefinska cesta 32, u Dugoj Resi.

Po osnivanju kluba održani su tečajevi za radio operatore svih uzrasta. Osim tečajeva klub sudjeluje u raznim natjecanjima, kontinuirano tijekom svih godina postojanja. članstvo se tijekom godina mijenja, da bi danas bilo aktivna 23 člana, od kojih svi imaju položen radio amaterski ispit.

Glavna aktivnost kluba je sudjelovanje u različitim radio amaterskim natjecanjima, kao što je „Pokuplje”. 2000 godine i 2007. godine bio je glavni organizator tog natjecanja. Sudjeluju u natjecanju „Pokuplje 2000, s Velebita, (vrh Vučjak 1644 mnm) osvajamo prvo mjesto u kategoriji organizatora članovi radio kluba bave se izradom antena, radio uređaja i ostalog što im koristi u njihovom radu.

Da bi poboljšali uspjeh u natjecanjima 2005. godine članovi su na lokaciji sv. Benedikt iznad Belavića podigli antenski stup te izradili pripadajuće antene. Radio klub već nekoliko godina pridonosi sigurnosti građana sudjelovanjem u HRSVKS (Hrvatski Radioamaterski Sustav Veza u Kriznim Situacijama).

Od interesantnijih aktivnosti kluba je i rad sa hrvatskih otoka u okviru IOCA programa (The Islands Of Croatia Award), do sada je rađeno s devet otoka Kornatskog i žutskog područja. Cilj tih aktivnosti je popularizacija hrvatskih otoka, te promicanje prirodnih ljepota RH u svijetu.

U 2008. godini uz pomoć HRS-a kupljen je novi radiouređaj s kojim če članovi kvalitetnije raditi na uspostavljanju veza širom svijeta. Predsjednik je Damir Petrunić, 9A3AR, Biserko Spudić, 9A3FR (dopredsjednik), i Oliver Movre, 9A6KSF (tajnik).

kontakt: Oliver Movre 091 500 18 90

www.ham radio.hr/9a lcep