Radionice – Informatika

Udruga informatičara Karlovačke županije od osnutka (1993.) do danas sustavno radi na razvoju informacijske djelatnosti na području Karlovačke županije. Posebnu pozornost posvećuje mladeži i radu s njima. Ova Udruga ostvaruje dobru suradnju s gospodarskim subjektima na području Karlovačke županije; Zajednicom tehničke kulture Karlovačke županije i Grada Karlovca (čiji je član); Upravnim odjelom za školstvo Karlovačke županije (s kojim organizira natjecanja mladih informatičara), Upravnim odjelom za društvene djelatnosti Grada Karlovca, te osnovnim i srednjim školama s područja Karlovačke županije.

Temeljni ciljevi su joj poticanje i promicanje informacijske kulture i tehnologije u Karlovačkoj županiji, unapređivanje informacijskog odgoja i obrazovanja mladeži te ostvarivanje javnih potreba u području informatike na području Karlovačke županije. Članovi su poduzetnici, nastavnici, mladež.

Mladi ljudi (koji su nekada bili najbolji u natjecanjima na razini Županije ali i države), sada neki od njih zaposleni, ili imaju svoj vlastiti posao, a neki su studenti, sustavno već četrnaestu godinu za redom prenose svoja znanja mlađima, ali i profesorima i nastavnicima kroz projekt InfoKa kojemu je za cilj poboljšanje osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u području koje ova Udruga pokriva. U jednom drugom vidu ova zadaća je provođena od osnutka Udruge.

U sklopu projekta InfoKa su radionice koje se održavaju tijekom zime, proljeća i ljeta.

Rad se odvija kroz slijedeće radionice: Sigurnost i zaštita na Internetu; Programiranje (LOGO); Izrada igara (Scratch); Programiranje (Python); Programiranje (Java); Programiranje (C++); Robotika; mBot; Elektronika i programiranje za mlade. Polaznici ovih radionica su učenici osnovnih i srednjih škola s područja naše Županije.

Napominjemo da su sve ove radionice za polaznike besplatne i da su sredstva osigurana na temelju prijava projekata na natječaje.

Korisnicima naših usluga je poznato da se neke radionice održavaju tijekom cijele godine, a ne samo tijekom zimskih, proljetnih i ljetnih školskih praznika.

Već niz godina kontinuirano se tijekom cijele školske godine održavaju radionice robotike; rad s mBotom, te radionice elektronike i programiranja za mlade.

Posebno ovdje ističemo rad s najmlađima – djecom od 9-11 godina koji su uključeni u Code Club Karlo kojeg smo osnovali prije 3 godine i gdje naši volonteri svake srijede sustavno rade s 20-tak polaznika.

Često nas pitaju – Kako ste došli na ideju organizacije i provođenja dodatnog obrazovanja iz područja informatike za učenike osnovnih i srednjih škola i njihovih nastavnika. Odgovor je: Temeljni razlog zbog kojeg je Udruga informatičara Karlovačke županije krenula u realizaciju ovog projekta, a i projekata od osnutka Udruge, jest nedovoljna razina informatičkog obrazovanja koju učenici stječu tijekom redovnog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, te činjenica da je do ove godine informatika bila izborni predmet.

Po našem mišljenju, Hrvatska se mora brzo preusmjeriti na industrije i poslove utemeljene na znanju te na gospodarski rast potaknut inovacijama.

Sigurna budućnost razvoja tržišta poslova u Hrvatskoj, ali i u svim razvijenim zemljama predstavljaju poslovi koji pripadaju u kategoriju „Ekonomije znanja“. Radi se o zanimanjima koja se temelje na primjeni i razvoju informacijsko-komunikacijskih tehnologija, timskom radu i sposobnosti samostalnog rješavanja problema analitičkim pristupom.