Speleološko društvo Karlovac

Speleološko društvo Karlovac utemeljeno je 18.10.1996. godine. Osnovni ciljevi Društva usmjereni su istraživanju i zaštiti speleoloških objekata (špilja i jama) u kršu Hrvatske i inozemstva. U dosadašnjem djelovanju članovi Društva postigli su vrijedne rezultate, a Društvo je postalo jedna od najaktivnijih speleoloških udruga u Hrvatskoj.

Trenutno Društvo broji oko 40 aktivnih članova, a u proteklih 11 godina kroz Društvo je prošlo i steklo temeljnu speleološku edukaciju blizu 120 članova. Speleološko društvo Karlovac aktivna je članica Hrvatskog speleološkog saveza, a članovi Društva su aktivni u brojnim tijelima Saveza (Upravni odbor, stručne komisije, ispitna povjerenstva…).

Preko Hrvatskog speleološkog saveza Društvo je članica Međunarodne speleološke unije (Union Internationale de Speleologie – UIS). Društvo je također članica Zajednice tehničke kulture Karlovac, Zajednice tehničke kulture Karlovačke županije, Karlovačke športske zajednice i Saveza športova Karlovačke županije.

Uz primarnu djelatnost — speleološko istraživanje, Društvo provodi niz drugih aktivnosti: edukaciju, izdavaštvo, organizaciju skupova i drugo. Rezultati istraživanja objavljuju se u stručnom časopisu Speleo’zinu u izdanju Speleološkog društva Karlovac. Dosad je izdano 18 brojeva, dok su 19. i jubilarni 20. broj već u pripremi.

Radi promocije speleologije organizirana su brojna javna predavanja te nekoliko izložbi. Po uzoru na nacionalna speleološka okupljanja u nekim zapadnim zemljama Speleološko društvo Karlovac organiziralo je sedam godišnjih Skupova speleologa Hrvatske. U Ozlju ih je održano pet, a u Kamanju dva. Osim skupova, Društvo organizira i različite seminare, predavanja, tečajeve i škole.

kontakt: Strossmayerov trg 8, 47000 Karlovac,

Neven Ris 098 289 826, svakog četvrtka u 21:00 h u prostorijama Društva

web: www.speleo-karlovac.hr