inovatori_kzUDRUGA INOVATORA KARLOVAČKE ŽUPANIJE

Udruga inovatora Karlovačke županije osnovana je 1993. godine. Temeljni ciljevi djelovanja su razvitak i promidžba tehničke kulture, osobito inventivnog rada, populariziranje dostignuća inovatora i zalaganje za razvoj, širenje i primjenu znanstvenih i tehničkih dostignuća. Osnovna djelatnost UIKŽ je pružanje pomoći inovatorima u razvoju i realizaciji njihovih inventivnih rješenja, patentnoj zaštiti, u organizaciji nastupa na izložbama inovacija i u drugim poslovima. Upravo kroz nastupanje članova na domaćim i inozemnim izložbama inovacija i tamo postignutim rezultatima, UIKŽ se najčešće predstavlja široj javnosti. Gotovo da nema značajnije izložbe inovacija na kojima njeni čIanovi nisu uspješno predstavili svoja inventivna dostignuća. Zlatna, srebrna i brončana odličja ili pak različita posebna priznanja redovito stižu s najvećih svjetskih izložbi kao što su Ženeva, IENA u Nurnbergu i EUREKA u Bruxellesu, te s niza drugih sajmova od Bukurešta, Varšave pa sve do Kuala Lumpura. Uz to, prisutni smo gotovo na svim domaćim izložbama, pri čemu treba istaći ARCA-u kao najveći sajam inovacija u Hrvatskoj, na kojoj članovi redovito osvajaju medalje. Uz nastupanje na izložbama inovacija, UIKŽ je i organizator izložbe inovacija u Karlovcu. IKA — izložba inovacija Karlovac se održava bienalno i tradicionalno pod pokroviteljstvom HGK županijske komore Karlovac. Posljednja, održana 2013.godine bila je međunarodnog karaktera sa preko 60 izlagača. Predsjednik udruge je Marko Bubaš, a tajnik Valentina Sečen. Uz dobivena priznanja, uspješnost inovacija mjeri se, posebno u gospodarskom smislu, stupnjem njihove realizacije. Upravo je to najvažnija karakteristika nagrađenih inovacija članova UIKŽ, tj da su u primjeni i ostvaruju dohodak. Razlog tome je i taj što najveći broj od ukupno 130 članova dolazi iz najznačajnijih industrijskih poduzeća naše županije. U tom smislu UIKŽ poziva sve inovatore i gospodarstvenike da se uključe u njene aktivnosh i medusobnim povezivanjem djeluju na ostvarenju zajedničkog cilja: bržeg razvoja i bolje primjene novih inventivnih rješenja i brže komercijalizacije inovacija.

Neke od nagrada i priznanja:

„Povelju Republike Hrvatske“ predstavnicima Udruge 9.10.2013. je u prigodi Dana neovisnosti uručio predsjednik Ivo Josipović, a dodijeljena je za izniman, kontinuiran i svestran doprinos Udruge u poticanju i razvoju inovatorstva, gospodarskog i društvenog razvitka Karlovačke županije i Republike Hrvatske.

Dana 19. prosinca 2013. godine svečano je obilježena 20. obljetnica osnivanja i rada UIKŽ. Obilježavanju je prisustvovalo oko 100 gostiju, članova UIKŽ, karlovačkih poduzetnika i predstavnika institucija (zamjenik župana Josip Šafar, zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković, predsjednik HGK ŽK Karlovac Zlatko Kuzman, predsjednik HZTK dr. sc. Ante Markotić, glavni tajnik UIH Vojislav Rauševič, predstavnici udruga inovatora iz Varaždina i Bihaća, i ostali. Tom prilikom je prikazan film o inovatorstvu u Karlovačkoj županiji izrađen povodom obljetnice.

dobitnici Medalje Grada Karlovca

dobitnici Državne nagrade Faust Vrančić

višekratni dobitnici međunarodnih i državnih nagrada za inovatorstvo, različitih inovacija, te rad i djelovanje i udruge i pojedinaca

Najbrojnija i najtrofejnija udruga inovatorstva u Republici Hrvatskoj.

Kontakt:

predsjednik: Marko Bubaš  mail: marko.bubas8@gmail.com

HGK županijska komora Karlovac, Kralja Tomislava 19b, Karlovac tel: 047 512 111